AI als verlengde van de mens

Als je slechts een eeuw geleden zou hebben verteld hoe wij nu technologie gebruiken zouden mensen je voor gek hebben verklaard. Terecht, want zelfs vandaag de dag lijken sommige toepassingen direct uit een science fiction film te komen. De impact van Artificial Intelligence (AI) valt dan ook niet te ontkennen. Van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en materialen, tot de automatisering van advertenties, AI is vrijwel overal om ons heen te zien. Met de alsmaar groeiende computerkracht zal dit ook alleen maar doorgaan.

AI binnen organisaties

Ook organisaties omarmen AI door de vele voordelen die het biedt. De datagedreven en objectieve manier waarmee AI algoritmes data analyseren zorgt ervoor dat er minder menselijke fouten gemaakt worden. Resultaten worden sneller en consistent opgeleverd, waardoor mensen meer tijd overhouden voor andere dingen. AI adviseert ons op een manier die mensen niet van nature zelf kunnen.

Maar kan AI ook adviseren over hoe wij ons organiseren en gedragen? We zien immers advertenties in onze web browsers die inhaken op waar onze interesses liggen. Ook krijgen we steeds verder gepersonaliseerde ervaringen voorgeschoteld als we sommige websites of winkels bezoeken. Maar kan het ons ook helpen meer te begrijpen over hoe wij samenwerken en welke rol wij daarin innemen? Kan AI ons laten zien wat wij niet zien over onszelf en hoe wij zijn als groep?

Het realiseren van onbenut potentieel

Het antwoord op die vraag is “JA”. Met behulp van netwerkanalyse en andere toepassingen van Artificial Intelligence kunnen teams en organisaties tot in detail zien hoe er wordt samengewerkt. Onze interacties vormen namelijk een netwerk. Of het nou om kennisdeling, sociale interactie of een kop koffie gaat, het zijn allemaal netwerken. 

Met behulp van AI en organisatorische netwerkanalyse worden inefficiënties in de samenwerking duidelijk. Ook toont het welke rol mensen hebben in de samenwerking en kan het tot dan toe verborgen talenten onthullen. Het biedt concrete handvatten voor de verbetering van de samenwerking, zodat men minder hoeft te gissen naar waar de knelpunten liggen. 

AI biedt dus ook voor samenwerking de weg naar het realiseren van onbenut potentieel. En met zo’n 7,7 miljard mensen op de wereld is dit de beste tijd ooit om AI in te zetten om beter samen te werken en mensen in hun kracht te zetten.

Wil je meer weten over hoe AI en organisatorische netwerkanalyse onbenut potentieel binnen jouw team of organisatie kan realiseren? Neem dan contact op via info@dlnetworkanalytics.com of maak een afspraak.

Lees meer...

leer onze producten kennen

Benieuwd naar welke connecties jij kan leggen? Laat ons meedenken!